AutorVišnja Škof

Vatrogasci obilježili Florijanovo

Vatrogasna zajednica Grada Zlatara u subotu je u Belcu obilježila spomendan sv. Florijana, te je održana redovna godišnja skupština zajednice. Zbog lošeg vremena ove je godine održana samo kraća procesija, domaćih vatrogasaca i njihovih gostiju, u pratnji Gradske limene glazbe, od vatrogasnog doma do crkve Majke Božje Snježne, gdje su svetu misu služili dr. Zvonimir Kurečić i domaći župnik Mirko Borjan.

Na skupštini, održanoj u Vatrogasnom domu, izvješće o radu zajednice, koja okuplja tri DVD-a, Zlatar, Belec i Donju Batinu, podnio je predsjednik Vladimir Juriša. Osvrnuo se na poteškoće u financiranju, unatoč kojima su vatrogasci lani ispunili planirane društvene aktivnosti, sudjelovali na natjecanjima te odradili 67 intervencija. Posebno je izdvojio intervencije prilikom poplave 11. studenog prošle godine, pri čemu su u četiri dana, samo domaći vatrogasci imali 58 intervencija, a ZJVP Zabok i Marija Bistrica još 14.

Što se financija tiče, lani su od Grada Zlatara dobili svega 130.000 kuna, od zakonom predviđenih 300.000 kuna. Od ukupnih prihoda, koji su iznosili nešto više od 134.000 kuna, na društva je raspoređeno 107.000 kuna.

VZ Grada Zlatara ima 50 članova operativne postrojbe, a okuplja preko 250 aktivnih vatrogasaca. Od toga oko 120 djece i mladeži i oko 180 podupirajućih članova. Prošle godine organizirali su tečaj za zvanje vatrogasac prve klase, kojem je pristupilo 40 kandidata iz sva tri društva. Ekipe su sudjelovale na nizu KUP natjecanja, a sada počinju pripreme za natjecanje vatrogasne mladeži, koje će biti 17. svibnja. Od ostalih aktivnosti spomenimo da su i lani obilježili mjesec zaštite od požara, djelovali preventivno među građanstvom i u suradnji s osnovnim školama, sudjelovali na Vatrogasnom hodočašću u Mariji Bistrici, a djeci i mladeži, koji čine 50 posto aktivnog članstva, omogućen je boravak u Kampu Fažana, što planiraju i ove godine.

Skupštinu su pozdravili zamjenik predsjednika VZ KZŽ dr. Ivica Balagović, predsjednik VZ Općine Marija Bistrica Stjepan Skuliber, te predstavnici VZ Grada Bjelovara i VZ Grada Koprivnice. Ispred grada Zlatara obratio se predsjednik Gradskog vijeća Krunoslav Klancir, koji je zahvalio vatrogascima na svemu što čine u svojem dobrovoljnom radu i na dodatnim naporima koje ulažu radi nedostatka sredstava. Napomenuo je kako gradsko rukovodstvo radi sve da se konsolidira proračun i izrazio nadu da će uskoro moći osigurati sredstva potrebna za redovno financiranje vatrogastva.

{Radio Zlatar}