AutorVišnja Škof

Godišnja skupština DVD-a Zlatar

DVD Zlatar održao je u subotu 137. godišnju, izvještajnu skupštinu. O radu društva u protekloj godini govorio je predsjednik DVD-a Željko Spevec. Nabrojao je mnoge aktivnosti koje su članovi odradili na području redovnih intervencija, natjecanja, uređenja vatrogasnog doma i održavanja opreme kao i angažmana u društvenim i župnim priredbama, a sve to unatoč financijskim problemima, u kojima se, kao i brojna društva u našem okruženju, nalaze. Radi neredovitog, a obaveznog zakonskog financiranja iz gradskog proračuna uputio je oštru kritiku bivšoj i sadašnjoj gradskoj vlasti, rekavši kako je lani bila izborna godina pa do kraja lipnja nisu dobili nikakva sredstva. “Bivši gradonačelnik više nije bio kandidat pa ga nije bilo briga, a novi se još nije snašao u vodama u koje je zaplivao”, rekao je predsjednik DVD-a.

Bez obzira na sve, doborovoljni vatrogasci znaju svoju osnovnu misiju i zato su uvijek redoviti u svim zadaćama koje se pred njih stavljaju. Pri tome, uz redovne aktivnosti, treba spomenuti angažman kod poplave, gdje su u četiri dana odradili 48 intervencija u trajanju od 204 radna sata. Kod toga uništen je motor kombi vozila, kojeg ne mogu popraviti jer nemaju novaca, rekao je predsjednik. “Da na zamolbu predsjednika VZ Grada Zlatara, gradonačelnik tada nije uplatio skromnih 10.000 kuna vatrogasnoj zajednici ne bismo imali ni za gorivo, pa bi ljudi bili prepušteni sami sebi, jer ne bismo imali čime izaći iz garaža”, dodaje predsjednik.

“Kada dođemo i molimo da nam se uplate zakonska financijska sredstva, udijeli nam se sitniš koji nije dovoljan ni za osnovne potrebe, a popravak vozila i nabavku opreme financiramo sami ili iz donacija. Mi vatrogasci smo postali dobri samo kad zagusti, kad voda dođe do grla ili gori pod petama, a u zadnje vrijeme i pred izbore kada se dijele obećanja. Sramotno je da većinom svi naši načelnici i gradonačelnici zaboravljaju da su odgovorni za funckioniranje vatrogastva na svojem području. I nama vatrogascima je voda došla do grla, oprema se raspada, vozila zastarijevaju, a mlade sve teže zadržavamo jer im ništa ne možemo pružiti zauzvrat.”, rekao je predsjednik Spevec.

Zbog svega toga društvo je iz ovogodišnjeg plana namjerno izostavilo realizaciju Vatrogasnog centra, jer kako je rekao Spevec ovom gradu taj centar izgleda ne treba. Pokušat će ipak popraviti fasadu na pročelju vatrogasnog doma, izraditi drenažu i asfaltirati pristup kod doma, paralelno uz najavljeno rekonstrukciju državne ceste D 29, ako će kako je predsjednik zaključio, određene instistucije za to imati sluha.

Ali zato sluha za vatrogasce imaju brojni domaći sponzori i prijatelji DVD-a, zahvaljujući čijoj pomoći su izveli prioritetnu sanaciju vodovoda kod doma i osigurali pitku vodu na poligonu za vježbanje, te dobili opremu za intervencije.

Angažiranost zlatarskih vatrogasaca, unatoč lošoj financijskoj situaciji, na skupštini je pohvalio zapovjednik VZ KZŽ Marijan Lovrenčić, posebno istaknuvši poplavu 11. studenog 2013Podršku zlatarskim vatrogascima izrazili su i predstavnici 18 društava iz Krapinsko-zagorske i susjednih županija, te predstavnici pet pobratimskih društava. Ispred KZŽ prigodnim riječima obratio se i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, koji je kao i zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak obećao pomoć kod popravka vozila oštećenog u poplavi.

Na skupštini je podijeljno 13 spomenica za 10, 30 i 40 godina u društvu, a spomenicu vatrogasnog veterana zapovjednik VZ KZŽ, uručio je Mladenu Kurečiću.

{Radio Zlatar}